Fogási tilalmi idők 2014

Fogási tilalmi idők 2014

Fogási tilalmi idők 2014-ben, és a méretkorlátozások
Az új jogszabályok részletesen rögzítik a tilalmi időket. A tilalmi idők kezdete és vége a korábbi szabályokhoz hasonlóan változik, ha a tilalom kezdete vagy záró napja pihenőnapra, ünnepre vagy hétvégére esik. Ennek figyelembe vételével a 2014. évre aktualizált halfajonkénti fogási tilalmi időszakok a következők: Csukát, február 3-tól március 31-ig; süllőt, balint, sügeret március 3-tól április 30-ig; kősüllőt március 3-tól június 30-ig; márnát, jászkeszeget, domolykót, szilvaorrú keszeget, paducot, gardát április 15-től május 30-ig; pontyot május 5-től május 30-ig; compót és a 100 cm-nél kisebb harcsát május 5-től június 13-ig; sebes pisztrángot 2014. március 31-ig, illetve 2014. október 1-től 2015. március 31-ig tilos kifogni.

Külön érdemes arra fokozatosan ügyelni, hogy három halfajt – a kecsegét, a széles kárászt és vágó durbincsot – egész éven át nem fogható halfajjá nyilvánította az új rendelet. Ezek a fajok ugyan még nem tartoznak a természetvédelmi oltalom alá, a védett és fokozottan védett halfajok közé, de ugyanúgy mint azokat, egész évben nem lehet kifogni. A méretkorlátozások alakulása: a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc, a garda 20 cm-től fogható. A sebes pisztráng 22 cm-s mérete változatlan. A kősüllőnek, a domolykónak, a compónak és menyhalnak a kifogható mérete 25 cm. A ponty és fogassüllő mérete 30 cm maradt. A csuka, a balin és a márna továbbra is 40 cm-től fogható. A harcsa tilalmi időn kívüli fogható mérete 50 cm-ről 60 cm-re emelkedett.

A csuka, a balin, a fogassüllő, kősüllő, a márna, a ponty, a compó, a harcsa, a sebes pisztráng, valamint a menyhal naponkénti fajonkénti fogható mennyisége maximum 3 db, de ezekből a fajokból naponta összesen 5 db fogható (megjegyzés: ott ahol a vízhasznosító nem korlátozza a naponta, vagy egy időperiódusra vonatkozó fogási kvótát). A többi darabszám korlátozással nem védett őshonos halfajból naponta összesen 10 kg fogható.

Kategória : Blog &Egyéb

Hozzászólás.