Rodin kiállítás

Rodin kiállítás

Rodin-kiállítással nyitja meg a téli karbantartási munkálatok után kapuit március közepén a balatonfüredi Vaszary Villa.

Dallos Krisztina, az intézményt működtető FüredKult igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a tárlatra Balatonfüredre érkezik az 1917-ben elhunyt világhírű francia szobrászművész Szépművészeti Múzeumban őrzött hat szobra, valamint metszetek és grafikák. A tárlat része lesz a szobrok megvásárlásáról szóló dokumentáció, levelezés, amelyet Térey Gábor muzeológus folytatott a szobrásszal.
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő valamennyi Rodin-szobor egyszerre a múzeumon kívül még sohasem volt kiállítva – emelte ki Dallos Krisztina.
Beszámolt arról, hogy sikerült felkutatni egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumot, amelyet eddig eltűntnek hittek. Térey és Rodin levelezésében említés történik arról, hogy a magyar muzeológus javaslatára a szobrász egy nagyméretű dedikált fotót küldött Az örök tavasz című művéről az akkori kultuszminiszternek, Wlassics Gyulának, ezzel keltve fel érdeklődését a szobor iránt. A fotót a miniszter egy késői leszármazottja megőrizte, ma magyar magántulajdonban van és bemutatják a balatonfüredi galériában.
A tárlat a Szépművészeti Múzeum és a balatonfüredi intézmény együttműködésében valósul meg, közös munka a katalógus összeállítása is.
A kiállítás 2013. március 15. és június 16. között lesz látható a Vaszary Villában.

Kategória : Blog &Egyéb

Hozzászólás.